Proiect PDD ACIlfov

Proiect regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Ilfov

COD SMIS 318805

Ce este PDD?

Programul Dezvoltare Durabilă (PDD) 2021-2027 a fost elaborat în acord cu obiectivul Uniunii Europene (UE) de conservare, protecție și îmbunătățire a calității mediului și conform cu art. 11, art. 191 și 174 din Tratatul de Funcționare a UE.

PDD contribuie la transformarea economiei UE într-o economie modernă, competitivă și eficientă, din punct de vedere al utilizarii resurselor, conform obiectivelor Pactului Verde European (PVE) și Planului de acțiune UE privind reducerea la zero a poluării.

PDD are ca fundament Strategia Națională pentru Dezvoltarea Durabilã a României (SNDD) 2030, document structurat în acord cu Obiectivele pentru Dezvoltare Durabilă (ODD) conform Agendei 2030 a ONU pentru Dezvoltare Durabilă și Concluziilor Consiliului UE și contribuie la obiectivele PVE astfel încât Europa să devină primul continent neutru climatic, iar creșterea economică să fie durabilă și să nu se bazeze pe utilizarea resurselor.

PDD va adresa provocările identificate în cadrul celui de-al doilea obiectiv de politică din Regulamentul nr. 1060/2021, OP 2 O Europă mai verde, rezilientă, cu emisii reduse de dioxid de carbon, care trece la o economie cu zero emisii de dioxid de carbon, prin promovarea tranziției către o energie curată și echitabilă, a investițiilor verzi și albastre, a economiei circulare, a atenuării schimbărilor climatice și a adaptării la acestea, a prevenirii și gestionării riscurilor, precum și a unei mobilități urbane sustenabile.

 În cadrul Obiectivului specific RSO2.5 Promovarea accesului la apă și o gospodărire sustenabilă a apelor, din Prioritatea 1. Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată și tranziția la o  economie circulară a PDD 2021-2027, se vor finanța din Fondul de Coeziune atât proiecte noi cât și proiecte ce se etapizează din POIM 2014-2020,  ce vor viza îndeplinirea obligaţiilor din Tratatul de Aderare, din perspectiva regiunii București-Ilfov, care răspund Directivelor 98/83/CE si 2020/2184 (reformare) privind calitatea apei destinate consumului uman (DAP) şi Directivei 91/271/CEE privind colectarea şi epurarea apelor uzate urbane (DEAUU), pentru care România are perioade de tranziţie pentru conformare, respectiv: